Csíki-medence, 2019. május 1-5.

 

Időpont: 2019. május 1-5. (szerda-vasárnap) 2 nap szabi!

Utazás: különbusszal

Szállás: 2-3-4 személyes szobákban, Hargitafürdőn

Étkezés: szálláson félpanzió

Mit hozzak? túrabakancs, esőkabát, jókedv :-) 

Okmány, deviza: személyi, 100-200 Lej

Biztosítás: egyénileg történik. 

Találkozó: május 1. 6:00  Ecseri út és Üllői út kereszteződésében lévő Burger Kingnél. Megközelíthető a Kék Metróval, Ecseri út megállóig. 

6:15-kor indul a busz! 

 

 

Székelyföld központjába indul májusi utunk, Csíkba. A Kárpátok egyik leghűvösebb területét fogjuk alaposan átnézni. 3 napot fogunk ott tölteni. Ezalatt a medence falvait, természeti látnivalóit és a környező hegyláncokat is bejárjuk kilátóul használva. Északról a Gréces-tető, délről a Nyerges-tető, keletről a Gyimesi-hágó, nyugatról a Hargita hegyláncán is belátunk a hegyi medencébe majd. Emellett a falun élő székelyek ízes beszéde és népszokásaik is mind-mind élményekkel töltik meg csapatunkat. Az elcsépelt, turistás helyeket zömmel elkerüli az útvonalunk, így érdemes annak is eljönni, aki többször járt már ki. Garantáltan mindenki lát újat! FIGYELEM!!! Az út saját társaságunk részére szerveződik és zártkörű!

 

 

                                                                                      PROGRAM

 

 

SZERDA, ODAÚT NAPJA

 

 

  

Bevásárlás Nagyváradon.

 

 

Parajd, sóformák:  a látogatók zöme a föld alá bújik és a bányát nézi meg. Kevesen tudják, hogy a sódomb átellenes oldalán sóerózió figyelhető meg a felszínen. Egy patak kisebb sószurdokot is vájt a dombba. Mi itt fogunk jókat fotózni. 1 km séta. 

 

 

 

 CSÜTÖRTÖK, FELCSÍK NAPJA

 

 

 

Csíki-havasok túra: a Gyimesi-hágóból indulva a Fügés-telek körpanorámát adó kopasz tetejére túrázunk. Innen belátni a Csíki-medencébe és már látni a Gyimesek szépséges fenyveseit is. Alattunk Bükkloka. Várható még hófolt, kamásli ajánlott! Táv: 6 km.

 

 

Göröcsfalva: a dombon álló erődtemplom lenyűgözően emelkedik az alatta elterülő székely falura. A 13.századi eredetű templomot belülről is megtekintjük. A romántól a gótikán át a barokkig minden építészeti kor megtalálható egy épületben. 

 

 

Csíkkarcfalva: Csík legmagasabb, lőréses falaival védett erődtemplomához érkeztünk. Gótikus és barokk jegyeket őrző műemlékegyüttes. A közeli Csíkdánfalváról származó fazekas termékeket itt is szokták árulni. Egyedi ajándékok. 

 

 

Gréces-tető túra: az azonos nevű  hágó jelzi a határt Csík és Gyergyó között, 891 méteren. Innen egy kőhajítás a Maros alsó forrása. Jól megnézzük persze. Majd felkapaszkodunk az 1121 méteres tetőre és szétnézünk. Északnyugatra a Gyergyói-medence, dél felé a Csíki-medence északi része látható, azaz a mai napunk egésze. A Hagymás-hegység szirtjei is ide látszanak. Táv: 5 km. 

 

 

 

PÉNTEK, ALCSÍK NAPJA 

 

 

 

Csíkménaság:  először is megállunk a falu felé vezető úton, hogy lefotózzuk a legnagyobb székely kaput, ami keretként átöleli az országutat. A falu római katolikus erődtemplomát középkori freskók borítják. Gótikus templom, barokk kiegészítéssel. 2 harangja bő 400 évesek. Freskói a legszebbek Csíkban. Ez adja páratlan értékét. Szárnyas oltárát a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi. Sekrestyéjének falában 13. századi rózsaablakot találunk. 200 éves székelykapuk és egy szövő múzeum is található a településen. 

 

 

Tusnád: nem összekeverendő a lényegesen híresebb Tusnádfürdővel! Tusnádon borvíz múzeumot nézünk meg. Ez Erdély első ilyen típusú szakmúzeuma, egy körsátorszerű, helyes kis épületben. Természetesen mellette borvízkút is található! Csekély belépő várható.

 

 

Lázárfalva: határában található a Nyírfürdő. Ez egy ingyenes "parasztfürdő" a tájban. A hidegvizes medencét a bátrabbak ki is próbálhatják, sőt még természetes iszappakolás is van helyben. Szép a kilátás innen a medencére. 40 borvízkút tör a felszínre a település határában. Természetesen a fürdő is borvíz. 

 

 

Nyerges-tető: Csíkot Háromszéktől választja el ez a 878 méteres hágó. Elsősorban 1848-49-es szabadságharcban vívott csatájáról nevezetes, honvéd kopjafákat találunk itt. Másodsorban egy rövid túrát teszünk a Nyerges hosszú hegyhátára, 1070 méter magasra. Hófoltok még várhatóak! Illetve kárpáti sáfrány virágzása is esélyes. A tetőről belátunk dél felől Csíkba és átfordulva déli irányba Háromszék is megmutatja magát. A tetőn esztenákat is láthatunk. A Csíki-havasokban járunk. Táv: 6 km.

 

 

Csíkszeredában boltolás. 

 

 

 

SZOMBAT, HARGITAI NAP

 

 

 

Hargita túra: a kevéssé ismert déli hegységi tagozattal ismerkedünk. Az Udvarhely és Csíkszék közötti hágóból indulunk gyalogosan, a 985 méteres Tolvajosról. Célunk az ismeretlen mesebeli táj elérése, a Tekerő pusztája. Ez nem más, mint jókora mező, óriás fenyőkkel fűszerezve. Amíg ide eljutunk, áthaladunk egy másik réten is, a Karós-pusztán. Természetesen esztenák kísérik utunkat. 300 m szint és oda-vissza 10 km a táv. Kamásli kell! Délután visszatérünk Hargitafürdőre és elsétálunk a közeli borvíz kutakhoz. Ez kb 2 km séta. Belátunk a Csíki-medencébe, ezúttal nyugatról. Így mind a 4 égtáj felől láttuk a székelyek szépséges medencéjét. 

 

 

 

 VASÁRNAP, HAZAÚT NAPJA

 

 

 

Körösfő:  a híres vásárban körülnézünk. Kalotaszegi népi munkák, fa és textil tárgyak tömkelege csábít a vételre. Református templomát érdemes megnézni! Festett kazettás mennyezete és fából készült tornya van. Belülről is megtekinthető.

 

 

 

 

22:00 körül érünk a kiinduló pontra. 

 

 

 

Költség: 46.000 Ft/fő. A buszt le kell foglalni, ezért 26.000 Ft-ot április 8-ig kell fizetni. A szállást a helyszínen kell fizetni!

 

Tájékoztatás és jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

Jelentkezési határidő: április 8. Ezen túl már a várólistások jöhetnek a megmaradt helyekre!